WAT KOST BOOKING.COM VOOR HOSTS?
Wat kost booking.com voor hosts als je eenmaal beslist om te verhuren via het Booking platform? En hoe meten deze kosten zich ten opzichte van andere grote platformen? Lees hier meer over alles wat je wil te weten komen.
Als je een tweede woning of accommodatie verhuurt voor korte termijn dan ga je al snel op zoek naar alle mogelijkheden. Airbnb kent iedereen, maar sinds kort kan je ook als particulier verhuren op Booking.com.
Als je je competitief wil opstellen en je accommodatie zo veel mogelijk wil verhuren is het een goede zaak om alle mogelijkheden te bekijken. Als je wil inzetten op verschillende platformen is dat zeker een goed idee. Door je woning aan te bieden op bekende platformen als deze, mik je naar hogere inkomsten.
Als je weet dat Booking.com maar liefst goed is voor meer dan 100 miljoen bezoekers per maand, dan is dit een zekere gok. Je krijgt een garantie aan een hoge blootstelling en veel verkeer. Er is namelijk voor elke accommodatie wel een juiste gast te vinden.
Maar hoe wegen de kosten op tegen de inkomsten als je gaat verhuren op Booking.com? We overlopen alles wat je wil weten over: wat kost Booking.com voor hosts.
Wat zijn de Booking.com kosten voor hosts
Wanneer het Booking platform gebruikt om je woning tijdelijk te verhuren betaal je commissie om het platform te gebruiken. Dit omvat een percentage van je inkomsten van elke reservatie dat binnenkomt via Booking.com.
Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Denk maar aan de locatie en het type van je accommodatie.
Welke commisie rekent Booking.com aan?
Het is erg belangrijk om te weten dat Booking.com een platform is dat werkt op commisie. Per reservatie betaal je een vast percentage van het bedrag van de boeking. Dit percentage is, afhankelijk van een aantal factoren, tussen de 10% en 25%. Hoewel dit een vrij grote schommeling is kan je zeggen dat het gemiddelde rond de 14% ligt.
Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!
Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.
Wanneer moet je commissie betalen?
Je moet commissie betalen volgens Booking.com als je:
- een bevestigd verblijf hebt gehad. De gasten hebben uitgechecked en alles is betaald.
- niet terug betaalbare annulaties aanrekent aan gasten. Ongeacht als de gasten verbleven hebben of niet.
- gedeeltelijke niet terug betaalbare annulaties hebt ontvangen.
- gasten laat betalen voor een annulatie of een no-show.
- toeristen betalen wanneer ze annuleren na de gratis annulatie periode.
Hoe kom ik te weten hoeveel commissie ik moet betalen aan Booking.com?
Ben je al actief op het Booking platform en wil je een duidelijk overzicht van je af te dragen kosten dan kan je dit makkelijk te weten komen. De enige stap is terugkijken naar je accommodatie overeenkomst. Daar vind je alle details over de te betalen commissie en hoeveel deze inhoudt.
Een tweede mogelijkheid om te weten te komen hoe veel je moet betalen aan Booking.com is door te navigeren naar het Extranet van Booking. Daar kan je klikken op het tabblad Finance en vervolgens onder Reserveringsoverzichten
Wanneer moet ik betalen aan Booking.com?
Je krijgt maandelijks een factuur van alle afgeronde reservaties van de vorige maand. In de eerste week van elke maand krijg je een betaling met alle checkout data van de afgelopen maand.
Bijvoorbeeld: als een gast arriveert op 30 juni en uitcheckt op 3 juli, dan zal dit worden afgerekend in de factuur van augustus.
Waar kan ik mijn facturen terug vinden?
Je kan je facturen ten allen tijde raadplegen in drie eenvoudige stappen:
- Log in op het Booking extranet
- Klik op Finance
- Navigeer naar documenten en facturen
- Kies het jaartal en bekijk een overzicht van je facturen
Zijn er andere verborgen kosten bij Booking.com?
Nee, er zijn geen andere kosten bij Booking.com. Hosts worden enkel en alleen de commissie aangerekend van voldane reservaties.
Alle andere diensten dat Booking aanbiedt zoals de helpdesk en het platform zelf zijn gratis te gebruiken.
Hoe worden hosts betaald?
Een groot verschil tussen Booking.com en Airbnb is dat je bij Booking meer controle hebt over de betaalmogelijkheden. Je krijgt namelijk de optie om met externe partijen samen te werken voor het verzenden en ontvangen van betalingen. Zo kunnen je gasten betalen met kredietkaarten, gewone betaalkaarten, AliPay, PayPal en nog veel meer.
Hoe jij als host zal betaald worden hangt af van welke betaalmogelijkheden je geselecteerd hebt. Booking zal jou dan wekelijks of maandelijks het openstaande bedrag uitbetalen via de gekozen betaalmethode.
Als alternatief kan je ook cash of overschrijvingen aanvaarden. Om met bankoverschrijvingen te werken zal je wel je gegevens moeten toevoegen onder het tabblad financieel in op het Booking platform.
Booking.com of Airbnb, wat is duurder?
Deze twee platformen hanteren een zeer verschillende methode in hoe ze kosten doorrekenen. Waarin ze niet verschillen is het feit dat ze een bepaald percentage aanrekenen op je reservaties. Als host is het dus van groot belang om te weten wat deze kosten zijn.
Airbnb kosten
Airbnb biedt twee mogelijkheden aan om de kosten te betalen. Je kan kiezen voor de gedeelde kosten of voor de Host-Only methode. De gedeelde kosten methode verdeeld de kosten tussen verhuurder en huurder. Zo betalen de gasten 14% bovenop de totale kostprijs, en betaalt de host 3% aan Airbnb.
De Host-Only kosten zijn, zoals de naam het zegt, voor de verhuurder alleen. Er worden geen kosten doorgerekend naar de gasten maar de host zal ongeveer 15% van de totaalprijs aan Airbnb betalen. Deze methode is verplicht geworden in 2020 voor de meeste landen, ook België en Nederland horen hierbij.
Airbnb riep de Host-Only methode in het leven omdat er toch wat commotie was rond de bijkomende 14% voor de gast, bij het finaliseren van hun reservatie. Nu krijgen gasten een definitief totaalbedrag bij de check-out, wat zorgt voor een betere klantenervaring en geen onaangename verrassingen na reservatie.
Booking.com kosten
Bij Booking is de kost minder complex. Hier rekenen ze commissie op je prijs van gemiddeld 13% (afhankelijk van je locatie kan dit percentage schommelen) en nemen ze een transactiekost van 1%. Je gasten betalen dus effectief wat ze te zien krijgen bij hun totaaloverzicht. Het enige wat hier wel kan gebeuren, is dat Booking.com de betaling opsplitst (bijvoorbeeld bij een toeristentaks) waarbij het ene bedrag online betaald wordt en het andere ter plaatse afgerekend wordt.
Om de genomen commissie bij beide platformen te recupereren, kan je je nacht tarief hoger leggen of andere bijkomende kosten rekenen voor extra services zoals handdoeken of bedlinnen.
Wat is duurder, Airbnb of Booking.com?
Als we gaan kijken naar beide platformen zien we al snel dat deze gaan opwegen tegen elkaar. Met zowel de Host-Only servicekosten als de gemiddelde commissie van Booking.com, is het verschil tussen de twee erg klein.
We kunnen dus besluiten dat het even interessant is om op Booking.com als Airbnb te adverteren. Het is eerder het gebruiksgemak van het systeem dat ieder zijn eigen voorkeur zal hebben.
Zijn er naast de commissie nog andere kosten?
Afhankelijk van het proces zijn er vaak wel nog een aantal kosten verbonden aan het opstarten. Verhuur je echter al op andere platformen zoals bijvoorbeeld Airbnb, dan zal dit niet het geval zijn.
Als je pas voor het eerst aan de slag gaat binnen de korte termijn verhuur dan zijn er een aantal zaken om aan te denken. Het is namelijk verplicht om met een aantal zaken in orde tij zijn voor je gaat verhuren. Vaak gaat dit over de veiligheid van zowel je accommodatie als die van je toekomstige gasten.
Denk maar aan:
- Attest brandveiligheid
- Attesten voor elektrische- en gasinstallaties
- Verzekeringen
- Decoratie
- onderhoud van je accommodatie
- reparaties
- schoonmaakkosten
- rekeningen voor gas, elektriciteit, internet, etc.
Wil je graag een volledige uiteenzetting van de kosten voor tijdelijke verhuur, lees dan zeker ons artikel hierover. Zo heb je een klare kijk op alle kosten die komen kijken bij jouw vakantiewoning verhuren.
Een externe partij die alles voor je regelt, dat is Bnb assist
Tot slot kan je ook beroep doen op een tussenpersoon die alles voor je regelt van begin tot einde. Zo heb jij maximale omzet en minimale zorgen.
We nemen werkelijk bijna alles voor ons rekening als jij dat wil. We zorgen voor een naadloze service bij het opstellen en adviseren van je advertentie en prijzen, alsook contact met de toerist, reservaties en de schoonmaak. Zo heb jij helemaal niks om je druk in te maken. Wat dat nu precies kost, hangt uiteraard af van welke opties je neemt bij het management van je verhuur en je woning. We hebben verschillende pakketten met ondersteuning en diensten. Ben je nieuwsgierig, dan lees je hier meer over onze diensten en over onze tarieven. Met Airbnb kan je dus flink wat extra inkomsten genereren. Met een duidelijk plan van aanpak en een overzicht van alle kosten kan je beginnen aan het avontuur. Heb je toch nog vragen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Onze experts zijn hier om jou verder te helpen.
Posted at 08 Aug 2022h
by Laurent Bruggeman