HOE BELANGRIJKS IS EEN EPC VOOR MIJN VAKANTIEWONING?
In Vlaanderen is een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Maar hoe zit het nu met de regelgeving rond vakantieverhuur?
Wanneer je als verhuurder je vakantiewoning aanbiedt op platforms zoals Airbnb en Booking.com, kan je EPC een rol spelen in verhuur.
In deze blog lees je alles over de EPC-regelgeving voor vakantiewoningen en de impact hiervan bij verhuur van een woning.
Wat is EPC
EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, uitgedrukt in een score die de energieprestatie van de woning weerspiegelt. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het pand. Voor woningen in België is een geldig energieprestatiecertificaat verplicht bij verkoop of verhuur langer dan 2 maanden.
De EPC geeft niet alleen de huidige staat van de energieprestatie weer, maar vaak ook aanbevelingen om deze te verbeteren.
Voordelen van een goede EPC-score voor je vakantiewoning
Een goede EPC-score voor je vakantiewoning biedt veel voordelen. Om te beginnen geeft het potentiële gasten het vertrouwen dat de woning energiezuinig is. Dit betekent dat ze meer comfort kunnen verwachten, en dat de woning over het algemeen goed verwarmd is en ventileer. Zeker voor gasten die milieubewust zijn, kan dit een doorslaggevende factor zijn bij het kiezen van een accommodatie.
Daarnaast zorgt een hogere energie-efficiëntie ervoor dat je vaste kosten dalen. Een energiezuinige woning verbruikt minder gas, elektriciteit en water, wat gunstig is voor de energiefacturen als verhuurder. In tijden van stijgende energiekosten is dit zeker mooi meegenomen. Met een goede EPC-score ben je dus niet alleen duurzaam bezig, maar ook financieel slimmer aan het verhuren.
Hoe beïnvloedt de EPC je verhuurinkomsten?
Een goede EPC-score kan een directe, positieve impact hebben op je verhuurinkomsten. Gasten worden steeds kritischer en zijn op zoek naar duurzame accommodaties, zeker bij langere verblijven. Een lagere EPC-score kan ertoe leiden dat je woning minder aantrekkelijk lijkt, terwijl een goede score juist bijdraagt aan je advertentie.
Bovendien kan een hogere energie-efficiëntie je in staat stellen om iets meer te vragen per nacht. Veel gasten zijn bereid om wat extra te betalen voor een verblijf dat comfortabel is. Door de energiezuinigheid van je vakantiewoning te optimaliseren en dit zichtbaar te maken in je advertentie, kun je jezelf onderscheiden van andere aanbieders.
EPC verhuur van vakantiewoning
In België moet je een EPC laten opmaken wanneer je de vakantiewoning verhuurt met een huurovereenkomst langer dan 2 maanden. Typische vakantieverhuur is korter dan 2 maanden, dus hier is het op zich niet verplicht. Maar verhuur je de vakantiewoning toch rechtstreeks met een huurovereenkomst van langer dan 2 maanden, dan heb je wel een EPC nodig.
Indien je de vakantiewoning recentelijk hebt aangekocht dan is de kans groot dat je al een EPC attest ontvangen hebt van de vorige eigenaar, een epc blijft 10 jaar geldig.
Een EPC geeft niet alleen duidelijkheid over het energieverbruik, maar straal ook vertrouwen uit naar je gasten. Veel gasten waarderen een energiezuinige woning, zeker als ze voor langere tijd verblijven. Door te zorgen voor een goede EPC-score kun je je verhuuraanbod nog aantrekkelijker maken, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere bezettingsgraden en tevreden gasten die graag terugkomen.
EPC verkoop van vakantiewoning
Bij verkoop van een woning is een EPC verplicht om te hebben. Dus wanneer je de vakantiewoning wenst te verkopen moet er een EPC opgemaakt worden. Een EPC attest is 10 jaar geldig, dus indien je recentelijk de vakantiewoning gekocht hebt kan je de EPC gebruiken die je ontvangen hebt bij aankoop van de vakantiewoning. In dat geval is het niet nodig om een nieuw EPC te laten opmaken.
Een goede EPC-score kan het een positieve invloed hebben op de verkoopwaarde. Het verhoogt namelijk de aantrekkingskracht van je pand, zeker bij kopers die op zoek zijn naar een woning die weinig energie verbruikt. Potentiële kopers weten meteen dat ze kunnen besparen op toekomstige energiekosten en dat ze minder zullen hoeven investeren in energiezuinige verbeteringen.
Een EPC dat aantoont dat de woning energiezuinig is, kan dus een belangrijke factor zijn bij de verkoopprijs en het verkoopsucces.
Hoe je EPC bepalen
De EPC-score van je vakantiewoning wordt bepaald door een erkende energiedeskundige, die je woning op verschillende punten inspecteert. Denk hierbij aan de isolatie van muren en dak, de beglazing, het verwarmingssysteem en de ventilatie. Op basis van deze elementen wordt een EPC-score berekend die de energie-efficiëntie van de woning weerspiegelt. Indien je een gebouw hebt met verschillende residentiële eenheden, dan zal er per wooneenheid een aparte EPC-keuring plaatsvinden.
Test je EPC waarde via online tool
Wil je weten hoe energiezuinig je vakantiewoning is zonder direct een officiële inspectie in te plannen? Dan kan een online EPC-simulatie-tool voor je vakantiewoning een geschikte oplossing zijn. Met een paar vragen over je vakantiewoning te beantwoorden, zoals type isolatie, ramen, verwarming en ventilatie, kun je een goede schatting krijgen van je EPC-score. Deze tools geven je een idee van waar je staat en welke aspecten mogelijk verbetering nodig hebben, zodat je eventueel kunt nadenken over energiebesparende aanpassingen.
Hoewel deze simulaties handig zijn, vergeet niet dat ze slechts een indicatie geven en niet als officiële vervanging dienen. Voor een geldige EPC-score die voldoet aan de Vlaamse regelgeving, moet je een erkende energiedeskundige inschakelen. Maar als je benieuwd bent naar hoe je woning scoort en waar je energieverbruik efficiënter kan, dan kan je alvast starten met de online test van de Vlaamse overheid.
Gevolgen indien geen geldig EPC
Het hebben van een geldig EPC-certificaat is in Vlaanderen verplicht bij verkoop of verhuur van een woning met een huurovereenkomst langer dan 2 maanden. Het is dus mogelijk een EPC verplicht is voor je vakantiewoningen.
Het Vlaams energie- en klimaatagentschap (VEKA) voert regelmatig op steekproefbasis controles uit. Als bij zo’n controle blijkt dat er geen geldig EPC aanwezig is ondanks het verplicht is, ontvang je als eigenaar een waarschuwingsbrief. Dit geldt ook wanneer het certificaat niet correct opgemaakt is.
Vervolgens kan je schriftelijke argumenten indienen waarom dit niet in orde is.
Indien deze argumenten niet aanvaard worden kan het zijn dat je een boete krijgt. Deze boetes worden uitgeschreven door het Vlaams energie- en klimaatagentschap variëren van € 500 tot € 5.000, afhankelijk van de situatie. Indien je dit ondanks de boete nog niet in orde gebracht hebt je zelf een tweede boete krijgen. Dit is dus zeker de moeite om te kijken of dit attest verplicht is voor jou en in orde is.
Veelgestelde vragen over EPC vakantiewoning
Welke EPC-waarde moet je hebben om te verhuren?
Er is geen minimum EPC-waarde vereist om je vakantiewoning te mogen verhuren. Wel is het belangrijk dat je een geldig EPC-certificaat hebt, ongeacht de score. Een lagere EPC-score kan invloed hebben op het energieverbruik en de comfortbeleving voor je gasten, dus investeren in een betere score kan de moeite waard zijn. Met een goede EPC-score toon je bovendien aan dat je woning energiezuinig is, wat vaak gewaardeerd wordt door milieubewuste gasten.
Kan je verhuren zonder EPC?
Wanneer je je vakantiewoning met een huurovereenkomst langer dan twee maanden verhuurt, is een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) in Vlaanderen verplicht voor verhuur. Dit EPC geeft gasten inzicht in de energieprestatie van de woning en geldt voor zowel korte als lange termijn verhuur. Bij verhuur korter dan twee maanden, bijvoorbeeld via Airbnb of Booking.com, is een EPC momenteel niet verplicht.
Regelgeving EPC voor mijn vakantiewoning?
In Vlaanderen is een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur langer dan 2 maanden van een vakantiewoning. Dit EPC, dat altijd per wooneenheid moet worden opgemaakt, geeft de energieprestatie van de woning of het appartement weer. Een energiedeskundige (type A) stelt het EPC op, waarbij aspecten zoals isolatie, verwarmingssysteem, en ventilatie beoordeeld worden. Het Vlaams energie- en klimaatagentschap (VEKA) controleert via steekproeven of elk energieprestatiecertificaat correct is en op tijd beschikbaar is. Bij langdurige verhuur (langer dan twee maanden) is een EPC verplicht, terwijl kortere huurperiodes onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld kunnen zijn.
Het certificaat moet getoond worden bij elke verkoop of verhuur van een woning, appartement, of studio. Voor kleine niet-residentiële eenheden en gedeelde circulatieruimten kan het EPC eveneens vereist zijn. Ben je vak plan een vakantiewoning aan te kopen? Zorg er dan voor dat het EPC aanwezig en actueel is bij de notariële akte en dat het originele EPC beschikbaar.
Wat als je een huis koopt met EPC F?
Wanneer je een woning, appartement of studio met een EPC F koopt, koop je een gebouw dat een zeer lage energieprestatie heeft en dus vaak hogere energieverbruikskosten met zich meebrengt. In Vlaanderen is een nieuw EPC nodig binnen vijf jaar na aankoop van de volle eigendom van een dergelijke wooneenheid. De renovatieverplichting vraagt dat de woning minimaal EPC-label D behaalt en wordt bevestigd door een nieuw EPC dat door een energiedeskundige wordt opgemaakt.
Heb je een EPC F, dan betekent dit meestal dat er structurele aanpassingen nodig zijn, zoals verbeterde isolatie, een efficiënter verwarmingssysteem of nieuwe beglazing. Je bent dus verplicht om aanpassingen te doen en vervolgens opnieuw een EPC laten opmaken.
Posted at 18 Nov 2024h
by Laurent Bruggeman