HELP, MIJN AIRBNB PROFIEL IS GEHACKT! WAT NU?
Een gehackt Airbnb-account is een van de ergste nachtmerries voor een host. Gelukkig zijn er een aantal zaken dat je meteen kunt doen wanneer je denkt dat je account in het beheer van een hacker is.
Nadat je een aantal succesvolle boekingen op Airbnb hebt gehad, wordt het makkelijk om je waakzaamheid te verliezen en het risico te lopen dat je Airbnb-account wordt gehackt. Hoewel je je gasten misschien vertrouwt met codes voor je Airbnb-sleutelkastje en je Wi-Fi-wachtwoord, is dat ongeveer waar de grens moet liggen.
Natuurlijk is de deeleconomie gebaseerd op vertrouwen, maar uiteindelijk blijft het verhuren van een Airbnb een bedrijf dat is gebaseerd op het principe van het leveren van een dienst in ruil voor een vergoeding. Er zijn steeds hackers die tot het uiterste zouden gaan om je account in handen te krijgen en gevoelige informatie zoals bankgegevens te stelen.
Om je te helpen de kans te verkleinen dat je wakker wordt met een gehackt account, zijn hier de beste praktijken om beveiligingsproblemen te voorkomen en stappen te ondernemen als je slachtoffer wordt van een cyber-aanval.
Hoe hackers toegang krijgen tot je Airbnb-account
Er zijn verschillende manieren waarop hackers toegang kunnen krijgen tot je Airbnb-accountinformatie. Hier zijn drie van de meest voorkomende manieren:
Phishing
Net als in andere sectoren vormt een phishing-e-mail die verzenders in staat stelt persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden te bemachtigen, een echte bedreiging. Een van de belangrijkste regels als het gaat om e-mail is om nooit op spam e-mails te klikken, omdat dit vaak phishing e-mails zijn.
Let ook op vreemd uitziende URL’s, slechte spelling en bedreigende of verwarrende taal in e-mails, wat allemaal tekenen kunnen zijn van een phishing-campagne.
Spyware/Virussen
Je moet er rekening mee houden dat er een echt persoon achter hackpogingen zit. Deze hackers kunnen proberen je computer te infecteren met een virus of spyware via verdachte e-mails, pop-up websites en dubieuze downloads. Deze kunnen een datalek veroorzaken wat de beveiliging van je Airbnb-accounts kan beïnvloeden.
Zodra het virus zijn weg naar je computer heeft gevonden, zal het details vastleggen, zoals je Airbnb-inloggegevens of je bankrekening details en creditcardgegevens, en deze terugsturen naar de hacker.
Slechte wachtwoorden en beveiligingsmaatregelen
Als je hetzelfde gemakkelijke wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts, word je een makkelijk doelwit voor brute-force technieken. Hierdoor kunnen hackers toegang krijgen tot al je accounts waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt in een handomdraai.
Een brute-force aanval is een strategie waarmee hackers grote hoeveelheden veelgebruikte gebruikersnaam- en wachtwoord combinaties invoeren in geautomatiseerde software die het op veel websites zal proberen. Een gebruikersnaam zoals “admin” bijvoorbeeld is geen goede keuze.
Dus als je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt voor al je online accounts, krijgen ze toegang tot meer dan alleen je Airbnb-account als ze succesvol zijn.
Hoe weet je dat je Airbnb-account gehackt is
Als je Airbnb-account gehackt was, zou de hacker een “spoor” hebben achtergelaten. Hier zijn tekenen dat je mogelijk het slachtoffer bent geweest van frauduleuze activiteit.
Kijk of je nog steeds kunt inloggen op je account
Vaak is het eerste teken dat je Airbnb-account gehackt is dat je niet meer kunt inloggen op je Airbnb-account. Het kan zijn dat je wachtwoord, e-mail, of beide niet meer werken. Als je geluk hebt en nog steeds toegang hebt, moet je onmiddellijk je wachtwoord, gebruikersnaam en gebruikers e-mailadres wijzigen om de hackers te blokkeren, maar het kan al te laat zijn.
Controleer regelmatig je accountgegevens
Een deel van de werkwijze van hackers is het wijzigen van persoonlijke gegevens zoals je e-mailadres, telefoonnummer, taalvoorkeur en betalingsgegevens.
Het is dus essentieel dat je deze gegevens regelmatig controleert om mogelijke hacking uit te sluiten. Als je je niet herinnert dat je een wijziging hebt aangebracht, was het zeer waarschijnlijk een hacker.
Controleer je aankomende reserveringen
Je moet ook je aankomende reserveringen controleren. Elke aankomende reis zou door jou ontvangen en goedgekeurd moeten zijn. Als je merkt dat er zaken niet kloppen in je account is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Verander altijd meteen je wachtwoord bij twijfel.
Wat te doen wanneer je Airbnb-account gehackt is
Als je vermoedt dat je Airbnb-account is gehackt, hangt je volgende stap af van hoeveel toegang je nog hebt en wat de hackers al hebben veranderd.
De meeste van deze stappen zijn logisch, maar in zo’n stressvolle situatie voelen hosts zich vaak overweldigd en weten ze niet wat ze vervolgens moeten doen. Dus blijf kalm en volg deze stappen:
Verander je wachtwoord
Als je nog steeds kunt inloggen op je huidige account, is het allereerste wat je wilt doen je gebruikersnaam en wachtwoord veranderen.
Indien mogelijk moet je ook het e-mailadres wijzigen waarmee je communiceert met Airbnb. De reden om zelfs je corresponderende e-mailadres te wijzigen, is dat het aan je account gekoppelde e-mailadres ook kwetsbaar kan zijn. Zeker als je dezelfde wachtwoorden gebruikt.
Neem contact op en informeer Airbnb Klantenservice
Zelfs als je erin geslaagd bent om je wachtwoord, gebruikersnaam en e-mailaccount te wijzigen, is het nog steeds belangrijk dat je Airbnb Klantenservice onmiddellijk informeert over dit ongelukkige voorval.
Nadat je contact hebt opgenomen met Airbnb, geven ze je de mogelijkheid om een officiële klacht in te dienen over de gehackte accounts en screenshots van de activiteiten van de hacker te uploaden.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat betalingen via hun platform niet onmiddellijk worden voltooid. Dus alleen omdat het er niet op lijkt dat de hacker geld van je account heeft opgenomen, betekent dit niet dat de hacker dit niet heeft geprobeerd. Het kan zijn dat er een wachtende transactie is en als je Airbnb onmiddellijk informeert, kunnen ze deze transactie mogelijk terugdraaien.
Het spreekt voor zich dat als je niet kunt inloggen op je account met je inloggegevens, het contacteren van de klantenservice van Airbnb je eerste aanspreekpunt moet zijn. Je kunt alle nodige contactinformatie vinden op de contactpagina van hun officiële website. Omdat elke seconde telt, wordt aanbevolen eerst te chatten in plaats van een e-mail te sturen.
Bereid je voor op wachten
Het kan frustrerend zijn, maar bereid je er mentaal op voor dat je waarschijnlijk geduldig moet zijn (en niet alleen voor een Airbnb-operator om je telefoontjes of chat te beantwoorden).
De realiteit is dat het oplossen van een beveiligingslek zoals dit tijd kost. Dus blijf kalm en wacht geduldig nadat je Airbnb hebt gecontacteerd, want je opwinden helpt niet. Airbnb doet in elk geval steeds hun uiterste best om gasten en hosts zo goed en snel mogelijk te helpen.
De 4 beste tips om je Airbnb-account veilig te houden
Of je nu al gehackt bent geweest of je bent gewoon voorzichtig, hieronder geven we je enkele nuttige tips om je account te beveiligen. Zo verklein je de kans dat je tegen de lamp loopt en dat hackers je gegevens te pakken krijgen.
Klik niet op vreemde e-mails of URL-links
Hosts en gasten hebben gemeld dat een van de eerste aanwijzingen dat er iets niet klopte, een e-mail was van het vakantieverhuurplatform, maar in het Chinees. Deze e-mail herinnerde hen eraan een beoordeling achter te laten voor een recente boeking. Hoewel deze e-mail misschien niet de bron van de hack was, moet je nooit op links in een vreemde e-mail klikken.
Houd er ook rekening mee dat er veel websites zijn die proberen het uiterlijk van de officiële website te kopiëren. Dus, waak ervoor om te klikken op links op dit soort copycat-websites. Deze links en e-mails worden steeds beter en zien er steeds echter uit. Blijf dus erg waakzaam bij het ontvangen van mails en check alle zaken voor je ergens op klikt.
Enkele zaken waarop je kunt letten zijn:
- URL: De URL of link naar de Airbnb website is altijd airbnb.be of .com. Hackers gebruiken veriaties zoals aiirbnb, iarbnb, alrbnb…
- Mail adres: Ook het mailadres kan een duidelijke indicatie zijn wanneer het gaat over spam of phishing. Klik nooit op een mailadres waar spellingsfouten, getallen, vreemde tekens of niet officiële vermelingen.
- Spelling: Vaak is de spelling in een spam mail niet helemaal juist. Er staan fouten in die al snel duidelijk zijn. Is dit het geval? Verwijder deze mail zo snel mogelijk en klik op geen enkele link.
- http of https (SSL certificaat): Wanneer je een link ziet staan dat begint met http:// en niet https:// klik er dan niet op. Dit wil zeggen dat het internet geen beveiligde verbinding kan maken.
Zelfs als je op een legitieme website bent, deel dan geen gegevens als deze onbeveiligd of onbeschermd is. Je webbrowser zal vaak een pop-upmelding gebruiken om je te waarschuwen voor onbeveiligde websites.
Houd je wachtwoorden sterk
Een van de gouden regels voor internetveiligheid is om niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor al je accounts. Dit is vooral belangrijk als het account is gekoppeld aan je creditcards.
Gebruik niet alleen unieke wachtwoorden voor je verschillende online accounts, maar zorg er ook voor dat alle wachtwoorden die je maakt sterk zijn. Met andere woorden, ze zouden niet makkelijk te raden moeten zijn. Vermijd dus het gebruik van verjaardagen, jubilea of de naam van een geliefde.
Gebruik in plaats daarvan wachtwoorden met een combinatie van kleine en hoofdletters, cijfers en leestekens. Heb je de Chrome browser? Dan kun je bij het invullen van een wachtwoord de rechtermuisknop gebruiken en kiezen voor “sterk wachtwoord voorstellen”. Je krijgt dan een wachtwoordcombinatie van cijfers, letters en tekens voor een optimale beveiliging.
Verander regelmatig je wachtwoord
Zelfs als je zorgvuldig was en ervoor zorgde dat je verschillende wachtwoorden gebruikte, is het essentieel dat je regelmatig je wachtwoord verandert. Het wordt aanbevolen om je wachtwoord elke drie maanden te wijzigen.
Gebruik twee-factorauthenticatie
Als je nog geen twee-factorauthenticatie gebruikt, is het een extra beveiligingsmaatregel die je zeker moet implementeren.
Met de twee-staps verificatie methode ontvang je een melding per e-mail of sms om te dubbelchecken of jij het wel echt bent en je om toestemming te vragen om door te gaan. Als je dit apparaat niet vertrouwt, weiger je eenvoudig de toegang. Hierdoor wordt de gebruiker gevraagd om meer authenticatie details te delen.
Hoewel het soms wat omslachtig kan zijn, is het gebruik van extra authenticatie-methode veel beter dan het risico lopen dat je Airbnb-account wordt gehackt. Dit geldt trouwens voor alle accounts waar je gevoelige informatie deelt.
Conclusie
Het hacken van je Airbnb-profiel is een angstaanjagende ervaring, maar met de juiste kennis en proactieve maatregelen kun je jezelf beter beschermen tegen cyberaanvallen.
Wees altijd waakzaam en neem beveiligingswaarschuwingen serieus. Implementeer sterke en unieke wachtwoorden, maak gebruik van twee-factorauthenticatie, en wees altijd voorzichtig met welke e-mails je opent en op welke links je klikt.
Vertrouw altijd op je instinct: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, of als iets er verdacht uitziet, dan is dat vaak ook zo. Door proactief te zijn en je bewust te zijn van mogelijke bedreigingen, kun je met een gerust hart blijven genieten van het hosten en reizen met Airbnb.
Posted at 12 Feb 2024h
by Laurent Bruggeman